Bøger kan også være kunst

På biblioteket elsker vi bøger, og vi elsker at læse dem. Bøger kan dog også bruges til andre ting. Du kan bruge bøger til at lave bogkunst, "Book Art".

Book Art er et begreb, som betegner kunst, hvor der bruges bøger. Bøgers indhold, struktur og form kan således bruges, manipuleres eller kreeres til at skabe utroligt flotte udtryk.

Perfekt hjemmehygge
For tiden sidder mange af os derhjemme. Vi keder os måske og har masser af tid til hjemmesysler og hobbies. Så frem med de gamle bøger, støv dem af og giv dem et nyt liv som "kunstværk". 
Du har helt sikkert bøger, som du ikke har rørt i mange år, og som du har overvejet at smide ud eller forære væk. Book Art er en fantastisk måde at koble af på og fordrive hjemmetiden.

Ideer og teknik
Hvordan kan du så udføre Book Art med bøger? Du kan fx. placere bøger ovenpå hinanden i flotte mønstre, så det ligner et juletræ. 
Du kan folde bøger og dets sider, så det ligner origami. Eller klippe i bøger og dets sider, så det ligner papirfly eller hjerter.
Du kan også male og lime bøger sammen, så de bliver til flotte kunstværker.
Jeg har fx. selv brugt kasserede biblioteksbøger. Og ved hjælp af videovejledninger og instruktionsbøger, har jeg foldet sider til ruller, som du kan se på fotoet herunder. 
Kun fantasien sætter grænser.

Inspiration og hjælp
Der findes mange kilder til at få inspiration og hjælp til at lave Book Art. Der findes også organisationer og museer.
Herunder har du nogle af mine bud på nogle videovejledninger på youtube og nogle bøger. De fleste ressourcer er desværre på engelsk, da disse generelt er af bedre kvalitet end på dansk og tysk. Send mig gerne en mail keh@dcbib.dk hvis du gerne vil bestille bøger eller andre informationer om Book Art. 
Måske du endda kunne tænke dig at udstille på biblioteket?

Videoer og bøger

Youtube video: How To Do Easy Folded Book Art.

Youtube video: Folded Book: 1 Pattern 3 Ways.

Bog: "Book Art : creative ideas to transform your book - decorations, stationery, display scenes, and more".

Bog: "Book art : iconic sculptures and installations made from books"

Foto: Kristian Schultz Ehmsen

Foto: Mike Stilkey

Jodi Harvey-Brown

Bogskulpturer

Foto: Alicia Martin

Papirblomst

Foto: Liz Hamman

Book Art på hylder
Book Art på hylder
05.02.21