Bibliotekernes festival for historie - foredragsholderne.
Bibliotekernes festival for historie - foredragsholderne.

Om dette arrangement

Tid
11:00 - 15:30
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Bibliotekernes festival for historie - afslutningsarrangement

25.11.23
"Når verden vendes på hovedet" er temaet for Bibliotekets festival for historie. Ved afslutningsarrangementet på Flensborg Bibliotek vender foredragsholderne derfor blikket tilbage mod Den Kolde Krig, men samtidig ogå mod nu'et, hvor en egentlig forlængst glemt realitet begynder at snige sig tilbage til vores dagligdag.

Lørdag den 25. november afsluttes Bibliotekernes festival for historie på alle biblioteker i Danmark og således også på Flensborg Bibliotek.

Dagens program 

Kl. 11:00 - 12:30: Den Kolde Krig - foran og bag os 

[Streamet samtale]

Atommagter, stormagter, propaganda og overvågning; efterretningstjenester og stedfortræder-krig. Alle sammen bekymrende ord, som vi pakkede væk for næsten 35 år siden. Nu er verden igen vendt på hovedet. 

I en samtale optegnes omridset af Danmarks forsvar og civile beredskab under Den Kolde Krig - både den vi har lagt bag os og den vi måske har foran os.

Deltagerne er lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, koldkrigshistoriker og museumsleder ved Langelands Museum Peer Henrik Hansen samt museumsinspektør Ulla Varnke Egeskov fra koldkrigsmuseet REGAN Vest.

Kl. 12:30 - 13:00: Pause

Kl. 13:00 - 13:45: Den Kolde Krig i vores region

Foredrag ved historiker Thomas Friis

Den Kolde Krig er en af de vigtigste levende generationshistorier, der endnu erindres af næsten halvdelen af befolkningen. Den dannede på godt og ondt rammen for livet i Slesvig-Holsten og Danmark i mindst 40 år. Den truende militære konflikt gav sit udslag i en militarisering og en nuklearisering. I og omkring Flensborg husede vi ikke blot alle militære værn, så nær som i Meden lå atomvåben i massevis parat til at blive afskudt mod Mecklenburg-Vorpommern eller mod fremrykkende Warszawapagt-styrker i Holsten. 

Den Kolde Krig definerede vores forståelse af, hvem der var ven og fjende. Traditionelle nationale konflikter mellem dansk og tysk trådte i baggrunden til fordel for en skepsis mod kommunister, venstrefløj eller fredsbevægelse.

I Danmark er den Kolde Krig en historie, der har fyldt meget i den offentlige debat de seneste par årtier. Her i Slesvig-Holsten er historien først lige ved at tage fart.

Thomas Friis er lektor i historie ved Syddansk Universitet og leder af Center for Koldkrigsstudier ved SDU.

Kl. 14:00 - 15:30: Hjælper det at sige undskyld? 

[Streamet samtale] | En samtale om afvigere - før og nu

Maria Clement Hagstrup, medforfatter til Afvigernes Ø, taler om afvigere og normalitet med digter Caspar Eric og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen

De diskuterer, hvilke konsekvenser det havde, at vi i en periode af vores historie valgte at sende afvigere ud på en ø. Undervejs drøfter de også, hvordan vi håndterer og forstår afvigelse og normalitet, både historisk og i dag.

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk.

Bibliotekernes festival for historie

Når verden vendes på hovedet er temaet for Bibliotekernes festival for historie, som finder sted fra den 20. til den 25. november. Her kan du komme til foredrag med oplægsholdere med et skarpt blik på fortiden og vores vej til nutiden - på biblioteket eller hjemme i din sofa.

Hvad skaber de store brud og omvæltninger?

Bål, brand og krig er stof til gode historier, men hvad skaber det nye og overraskende blik på verden, der får mennesker til at vælge en ny retning? Er det de store personligheder, der fremprovokerer historiens spring og kolbøtter? Eller er det de pludselige revolutioner og katastrofer?

Måske er det den gradvise udbredelse af nye ideer og religioner, der får hovederne til at snurre. Eller er det mødet med andre kulturer, der, nu og i fortiden, vender alting på hovedet? 

Bibliotekernes festival for historie kaster lys på de afgørende øjeblikke, der vendte verden på hovedet.

Live i stuen

Hele ugen sendes foredrag live fra Danmark. Du kan se dem på internettet.

Foredragene lægges løbende på bibliotekets hjemmeside. Emnerne er blandt andet:

  • Med kurs mod New York. Livet om bord på S/S UNITED STATES
  • Sprogø 1923. Åndssvageforsorgens prestigeprojekt for de moralsk åndssvage
  • Tekstilindustrien kom, så og sejrede. Om den samfundsændring det medførte i Midtjylland
  • Da en natpotte tog livet af en skole. Skolehistorie
  • Da aborten blev fri!
  • Deporteret - danskere i tyske KZ-lejre
  • 1864 - de der mindes og de der glemtes
  • Filmens spæde start - den danske stumfilm

Du kan se hele programmet for Live i stuen her.

Materialer