Rudolf Höß i 1946
Rudolf Höß i 1946

Om dette arrangement

Tid
15:30
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag | Livestream: Nazisternes flugt til Flensborg i 1945

20.11.23
Vidste du, at Flensborg var endestationen for nazisternes flugtrute op gennem Nordtyskland i foråret 1945? Den 20. november kan du lytte til hele historien, når Hans Christian Davidsen kortlægger de dramatiske begivenheder i og omkring Flensborg ved 2. verdenskrigs afslutning.

+++ I kan tilgå livestreamen, ved at klikke her! Begivenheden og dermed streamen starter kl. 15:30. +++

Flensborg var endestation for "Rattenlinie Nord" - nazisternes flugtrute op gennem Nordtyskland i foråret 1945. Mellem 2.000 og 3.000 nazister gik under jorden i Flensborg fra maj-dagene i 1945 og fremefter. Flere af de helt store fisk gik i skjul i Flensborg om omegn - blandt andre Auschwitz-kommandanten Rudolf Höß, SS-rigsfører Heinrich Himmler og Goebbels berygtede radiostemme Lord Haw-Haw.

Dømt til døden

Det var også i Flensborg, at Dönitz-regeringen blev arresteret af briterne. Det var Flensborg Fjord, som resterne af den tyske ubåds-flåde søgte hen og endte med at blive sænket som led i den såkaldte "Aktion Regenbogen". Og på fjorden blev purunge mænd henrettet for faneflugt ved militære standretter. Det tragiske og bizarre ved det hele var, at de blev dømt til døden efter den tyske slutkapitulation den 8. maj 1945.

Glemte dramatiske begivenheder 

Hans Christian Davidsen udsendte i efteråret 2022 bogen Nazisternes sidste tilflugt med undertitlen Maj 1945 i Flensborg - Mellem ofre og gerningsmænd.
Sammen med videofotograf Lars Salomonsen har han for Flensborg Avis lavet en video om naziregimets sidste dage i Flensborg, og den hittede med over 50.000 visninger på Facebook, www.fla.de og andre portaler.

"I kommentarsporene kunne man se, at rigtig mange danskere slet ikke kender til de dramatiske begivenheder, der fandt sted i Flensborg op til og efter 2. verdenskrigs slutning.", siger Hans Christian Davidsen.

Praktisk info

Foredrag ved forfatter og journalist Hans Christian Davidsen.

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk. Kom senest kl.15:25 a.h.t. streaming.

Foredraget finder sted på Flensborg Bibliotek og streames til hele Danmark. Man kan også vælge at se foredraget hjemmefra på Facebook. 

Bibliotekernes festival for historie

Foredraget er en del af Bibliotekernes festival for historie, som finder sted fra den 20. til den 25. november. Temaet for festivallen er Når verden vendes på hovedet. Her kan du komme til foredrag med oplægsholdere med et skarpt blik på fortiden og vores vej til nutiden - på biblioteket eller hjemme i din sofa.

Hvad skaber de store brud og omvæltninger?

Bål, brand og krig er stof til gode historier, men hvad skaber det nye og overraskende blik på verden, der får mennesker til at vælge en ny retning? Er det de store personligheder, der fremprovokerer historiens spring og kolbøtter eller er det de pludselige revolutioner og katastrofer? Måske er det den gradvise udbredelse af nye ideer og religioner, der får hovederne til at snurre? Eller er det mødet med andre kulturer, der nu og i fortiden vender alting på hovedet? 

Bibliotekernes festival for historie kaster lys på de afgørende øjeblikke, der vendte verden på hovedet. 

Materialer