Aalborg-journalisterne Søren Wormslev og Kate Bluhme med kildemateriale på Flensborg Bibliotek. Foto: Sven Geissler
Aalborg-journalisterne Søren Wormslev og Kate Bluhme med kildemateriale på Flensborg Bibliotek. Foto: Sven Geissler

Om dette arrangement

Tid
17:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag: Sydslesvigsk Nyhedstjeneste 1947-51

30.08.23
Vidste du, at den danske modstandsbevægelse i Sydslesvig var med til at oprette en egen pressetjeneste i landsdelen? Denne grænselandshistorie var næsten glemt, indtil to journalister fra Aalborg begyndte at grave i arkivet på Dansk Centralbibliotek. Den 30. august kan du høre hele historien!

I foråret 2020, samtidig med at covid-pandemien spredte sig over verden og lukkede af for mange aktiviteter, kastede de to Aalborg-journalister Søren Wormslev og Kate Bluhme sig over fragmenter af noget, der lignede en interessant historie fra det dansk-tyske grænseland i efterkrigstiden omkring 1950.

Den danske modstandsbevægelse førte til oprettelsen af Sydslesvigsk Nyhedstjeneste

Det var den danske modstandsbevægelse fra besættelsestiden og spørgsmålet om en eventuel flytning af den dansk-tyske grænse ned til Ejderen efter Anden Verdenskrig, der i sin tid førte til oprettelsen af Sydslesvigsk Nyhedstjeneste (SNT). Det var et nyhedsbureau, hvis formål var at orientere danskerne om, hvad der foregik i Sydslesvig i årene efter det tyske sammenbrud efter 2. verdenskrig, da en grænseflytning i hvert fald i visse kredse ikke kun blev ønsket, men også anset for at være en realistisk mulighed.

Tjenestens historie blev genskabt vha. kildemateriale fra Arkivet på Dansk Centralbibliotek

Efterhånden som det blev muligt at finde veje ind til det nødvendige kildemateriale, ikke mindst i Arkivet på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, fik de to journalister over et par år samlet historien om "Sydslesvigs Nyhedstjeneste" og de personer, som spillede hovedrollerne i dette hidtil sparsomt beskrevne stykke mediehistorie.

Nu er Søren Wormslev og Kate Bluhme tilbage i Flensborg for at fortælle hele historien.

Fri entré. Tilmelding til biblioteket: dcb@dcbib.dk.

Materialer