Pernille Juhl
Pernille Juhl

Om dette arrangement

Tid
16:00
Pris
7 €
Target
For voksne
Foredrag & debat

Mød Pernille Juhl - Marens vilje

27.02.19
Pernille Juhl har skrevet en interessant roman om Maren Sørensen, Marens vilje.

Maren knoklede hele livet som sygeplejerske og frihedskæmper i det sønderjyske. Maren blev også landets første kvindelige præst, som virkede i Valsbøl i nærheden af Flensborg, hvor hun også opholdt sig i lange perioder.

Maren Sørensen døde i 1957, men hendes gode ry lever stadig både nord og syd for grænsen. Hun blev født ved Aal i Varde, flyttede i 1909 til Visby og i 1912 videre til Holbøl for at hjælpe sønderjyderne, som hun i et foredrag hørte, havde vanskelige vilkår. Her var hun en energisk, viljestærk og hjælpsom sygeplejerske, som hjalp med både praktiske ting og støttede mennesker under bl.a. 1. verdenskrig.

I 1920 blev hun leder af Børnenes Helsehjem i Sdr. Vilstrup. Her modtog hun om sommeren gennem 26 år 8000 slesvigske børn. Om vinteren opholdt hun sig i Valsbøl og fik bl.a. bygget Valsbølhus med kirkesal og bolig til sig selv.

Ud over at hjælpe borgerne i Valsbøl og omegn holdt hun foredrag og prædikede. Under 2. verdenskrig var det ikke muligt for hende at komme over grænsen, og senere var der ikke længere brug for hendes kompetencer, og hun bosatte sig permanent i Sdr. Vilstrup.

Den slesvigske Kvindeforening anser Maren Sørensen som deres første sygeplejerske. Hun kom umiddelbart efter den stiftende generalforsamling 20.3.1922 og tilbød sit virke. Kvindeforeningen har i mellemkrigstiden haft en hel række sygeplejersker ansat, indtil Dansk Sundhedstjeneste blev etableret.

Pernille Juhl er uddannet kemiingeniør og debuterede som forfatter i 2013 med Vent på mig Marie, som blev til efter, hun havde læst sin farfars dagbøger. Han deltog i 1. verdenskrig. Som sjællænder med sønderjyske rødder blev hun grebet af den sønderjyske historie og har skrevet romanerne Når solen står højest, Efter mørke, Frihed og ære og Det usagte.

Arrangeret i samarbejde med DSH - Foreningen af Aktive Kvinder i Sydslesvig og Den slesvigske Kvindeforening.

Arrangementet er en del af Litterært Træfpunkt - en uge med litteratur, som finder sted i et samarbejde med Jaruplund Højskole.

Læs mere >>HER<<