Både på Skagen Sønderstrand, 1910, Viggo Johansen
Både på Skagen Sønderstrand, 1910, Viggo Johansen

Om dette arrangement

Tid
10:00
Pris
21 Euro pr. række
Target
For voksne
Foredrag & debat

Skagensmalerne - Danmarks første malerkoloni | hold 1, foredrag 3

20.02.24
I januar og februar kommer Skagensmalerne til Flensborg Bibliotek. Ikke som udstilling, men i form af tre billedforedrag, hvor kunsthistoriker Grethe Bay vil præsentere nogle af kunstnerne, deres motivverden og malemåde. Husk rettidig tilmelding til et af to hold, da der kun er et begrænset antal pladser.

--- Denne begivenhed er del af en foredragsrække. Alle foredragene i rækken finder du i tabeloversigten længere nede ---

Starten på kolonien

Det var bornholmeren Michael Ancher, der blev starten på kunstnerkolonien Skagensmalerne. Sammen med maleren Karl Madsen besøgte han Skagen i 1874 og tabte sit hjerte til det lille fiskersamfund. De følgende somre vendte han tilbage sammen med andre malere som blandt andre Holger Drachmann, der spredte stedets ry blandt de nordiske kunstnere. Da Ancher i 1880 kunne bosætte sig i Skagen efter giftermålet med Anna Ancher, datter af den lokale gæstgiver Erik Brøndum, var grunden til kolonien lagt. 

Det moderne gennembrud

I 1880 havde kunstnerne på Skagen udviklet sig til en skandinavisk kunstnerkoloni af rebelske unge malere, der skabte det moderne gennembrud i nordisk kunst. Det var en sandhedssøgende kunst inspireret af såvel realismen som friluftsmaleriet i Frankrig.

Redningsbåden køres gennem klitterne, 1883, Michael Ancher

 

Lys, liv og det lokale

Fra begyndelsen var det lokalbefolkningen, de særlige typer og fiskernes hårde liv, der var den store inspirationskilde for Ancher og andre malere, der søgte til Skagen. I 1880erne blev det Skagens stærke sommerlys, særegne farver og storladne natur, der blev det dominerende motiv kombineret med skildringerne af fiskermiljøet og det muntre kunstnerliv. P.S. Krøyer blev en central skikkelse i miljøet. Det var ham, der sammen med Lauritz Tuxen bragte nye impulser fra Paris til Skagen.

I tre billedforedrag vil kunsthistoriker Grethe Bay præsentere nogle af koloniens kunstnere, deres motivverden og malemåde.

 

Sommeraften ved Skagen, 1892, ved P. S. Krøyer

 

Plan over foredragsrækken

Alle foredrag starter kl. 10:00 på Flensborg Bibliotek.

Hold 1

Tirsdag

23. januar

Michael Ancher og Anna Ancher. Koloniens grundlæggelse
Tirsdag 6. februar P.S. Krøyer og Marie Krøyer. Den franske indflydelse
Tirsdag 20. februar Viggo Johansen, Holger Drachmann, Carl Locher, Christian Krogh og Oscar Björck. Den skandinaviske koloni

 

Hold 2

Tirsdag 30. januar Michael Ancher og Anna Ancher. Koloniens grundlæggelse
Tirsdag 13. februar P.S. Krøyer og Marie Krøyer. Den franske indflydelse
Tirsdag 27. februar Viggo Johansen, Holger Drachmann, Carl Locher, Christian Krogh og Oscar Björck. Den skandinaviske koloni

 

Praktiske informationer

Foredragsrækkerne udbydes i samarbejde med Dansk Voksenundervisning i Sydslesvig til € 21 pr. række.

Tilmelding til Anna-Louise Holste. Telefon: +45 23 70 90 55 eller mail: alholste@gmail.com.

 

Husk også at udstillingen Skagensmalere og Fynboer. To malerkolonier - med keramik af Kirsten Holm vises fra 2. marts til 2. maj 2024 på Kunstcenter Mikkelberg, Horstedter Chaussee 1 i Hatsted. 

Materialer