Mogens Nissen
Mogens Nissen

Om dette arrangement

Tid
15:00
Pris
Gratis
Target
For alle
Foredrag & debat

Undertrykkelse af mindretallet i årene efter krigens afslutning

25.04.23
I dag er forholdet mellem mindretallet og flertalsfefolkningen i Sydslesvig præget af fredelig koeeksistens. Men sådan har det ikke altid været. I dette foredrag fortæller Mogens Rostgaard Nissen, hvordan dansksindede og mindretallets opblomstrende foreninger blev chikaneret af de tyske myndigheder i årene efter krigen.

I årene efter krigens afslutning var der et stort boom i tilslutningen til det danske mindretal i Sydslesvig. Der blev etableret skoler overalt, og der blev oprettet SSF-distrikter i hele området. Men det medførte også en undertrykkelse af mindretallet fra tyske myndigheder og politikeres side. 

Chikane over for dansksindede og mindretallets foreninger

Under foredraget fortælles der om en række forskellige eksempler på, hvordan tyske myndigheder chikanerede dansksindede og mindretallets foreninger. Eksemplerne illustrerer også, hvordan det unge vesttyske demokrati havde svært ved at overholde demokratiske principper. 

Foredrag ved Mogens Rostgaard Nissen, som er leder af Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek. Han forsker i og formidler mindretallets og grænselandets historie.

Fri entré. Tilmelding til Kristian Ehmsen via keh@dcbib.dk senest dagen før.

Materialer