Bag om "Historier om Danmark"

14.03.17
Danmarkshistorien rykker ind på biblioteket

I hele 2017 kan du få en historisk oplevelse på landets biblioteker, når de sætter fokus på ”Historier om Danmark”. 

Hvornår levede Grauballemanden? Hvem var det nu, der gjorde Danerne kristne? Og hvad var det lige, der skete under Blodgildet i Roskilde år 1157?    

Danmarks historie er lang og kompleks, og det er ikke altid, at vi er helt opdaterede på, hvad det var, der skete dengang for mange år siden, og spørgsmålet er, om vi overhovedet kan bruge historieviden til andet end at vinde i Bezzerwizzer og andre quizspil? 

På bibliotekerne mener man, der er god grund til, at sætte danmarkshistorien på dagsordenen i 2017.  

Bibliotekernes arbejde med danmarkshistorien er en del af et nationalt temasamarbejde, hvor op imod 90 biblioteker går sammen om at udarbejde en kampagne til et specifikt tema. Når mange biblioteker går sammen, får de i fælleskab en stærkere stemme i den offentlige debat.

Tine Vind, der er enhedschef for Biblioteker i Slots- og Kulturstyrelsen forklarer: ”Slots- og Kulturstyrelsen har støttet Bibliotekernes temasamarbejde i forbindelse med Historier om Danmark, fordi projektet er en rigtig god anledning til at udbrede temasamarbejdet, så det involverer alle Danmarks biblioteker. Danmarks historie har foregået i alle egne af Danmark. Derfor er det relevant at alle biblioteker sætter temaet på dagsordenen. Temasamarbejdet skal medvirke til at være samtidsdebatterende, og historiens valg og fravalg kan perspektivere en lang række af de samfundsmæssige udfordringer, som vi står overfor i dag”.

Et tværgående samarbejde

Historier om Danmark er et tværgående samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, DR og Nationalmuseet, der i 2017 sætter fokus på danskernes egen og vores fælles historie. Projektet er støttet af Nordea-fonden. 

Bibliotekerne støtter op om kampagnen ved at lave kampagner, der har fokus på perioderne fra stenalder til middelalder i foråret 2017. I efteråret behandles tiden fra renæssancen og op til i dag. Perioderne lægger sig op af DRs nye tv-serie, ’Historien om Danmark’, der bliver sendt på DR1 i samme periode. Her guider vært Lars Mikkelsen seerne igennem Danmarks historie fra istid til det 21. århundrede.

Om bibliotekernes deltagelse i ”Historier og Danmark” siger projektejer og enhedschef i SLKS, Ole Winther: ”Vi er glade for, at bibliotekerne også vil arbejde med historie i deres temasamarbejde, for det medvirker til en mangfoldig formidling af Danmarks historie. Vi håber, at kulturintuitionerne gennem den fælles indsats kan skabe lokale samarbejder om lokalhistorisk formidling, så der ikke alene bliver fokus på vores fælles baggrund, men også på de mange lokale forskelligheder, som er med til at gøre Danmark til det land, vi kender i dag". 

Fakta om Historier om Danmark på bibliotekerne

  • I foråret 2017 sætter bibliotekerne fokus på oldtid til og med middelalder 
  • Bibliotekerne har ”peak-uger” i uge 16 og 17, hvor indsatsen vil være ekstra stor. 
  • Bibliotekerne formidler på flere platforme - biblioteksrum, hjemmeside, web og sociale medier.
  • Bibliotekernes temasamarbejde vandt Formidlingsprisen i 2016 
  • Bibliotekernes kampagne om ”Historier om Danmark” er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

For yderligere oplysninger

  

Tags