Det danske mindretal i kejsertiden

Foredrag |

Det danske mindretal i kejsertiden

1864 var året, der rev det politiske og kulturelle tæppe væk under sønderjyderne. De følgende år var præget af undertrykkelse og kampen om at blive en del af Danmark igen. Dyk ned i historien i det spændende foredrag om mindretallet i kejsertiden.

Det danske mindretal i kejsertiden. Clausen-linjen som en mulig variant af den kommende grænse mellem Danmark og Tyskland.
Det danske mindretal i kejsertiden. Clausen-linjen som en mulig variant af den kommende grænse mellem Danmark og Tyskland.

Efter det danske nederlag ved krigen i 1864 var Sønderjylland kommet under tysk herredømme. Dermed mistede det danske monarki 2/5 af sit areal og 1/3 af sin befolkning og indtog herefter en rolle som en ubetydelig europæisk småstat. Intet sted var betydningen af nederlaget større end i Sønderjylland, hvor mere end 200.000 dansksindede mod deres vilje var kommet under preussisk herredømme og måtte leve med myndighedernes undertrykkelse af deres danske sindelag. Det affødte en langvarig kamp for denne landsdels tilbagevenden til Danmark, som belyses i dette foredrag.

Praktiske Informationer

Tilbuddet er gratis og skal aftales og bookes i forvejen. Foredraget tilbydes som udgangspunkt kun på hverdage (ikke i weekender og på helligdage). Foredraget tilrettelægges i forhold til målgruppens behov. Henvendelser om foredrag kan sendes til dss@dcbib.dk. Hunde må ikke medbringes til foredraget. Biblioteket sørger for drikkevarer. Hvis I ønsker at forbinde besøget med lidt hyggeligt samvær og et godt måltid mad, så kan biblioteket sørge for at bestille catering til jer.