Leif Hammelev: Krigen 1864 i stereoskopbilleder

Den dansk-tyske krig 1864 blev som en af de første krige i historien dækket af fotografer fra både dansk og tysk side.

Leif Hammelev: Krigen 1864 i stereoskopbilleder

Fotograferne optog billeder med de dengang meget populære stereokameraer med to linser. Når dobbeltbillederne blev set gennem et stereoskop, smeltede de sammen til ét rumligt, tredimensionalt billede, og betragteren kunne føle sig midt i motivet.

I denne bog er samlet et udvalg af krigens bedste stereoskopbilleder på en måde, som gør det muligt at opleve den dansk-tyske krig som publikum gjorde det i 1864. Bogens forfatter, Leif Hammelev, beskæftigede sig gennem mange år som tegner, grafiker og arkitekt ved danske museer med de tredimensionale billeders historie. I 2002 opbyggede han udstillingen "Stereoskopbilledet - det første moderne massemedie", som blev vist på en række danske museer.

Bogen gengiver 41 stereobilleder fra 1864. I den sideløbende tekst fortælles krigens forløb, og hvert motiv er forklaret med citater fra soldaters og officerers samtidige dagbøger og breve. Bagest i bogen sidder en stereobrille. Når den holdes op for øjnene, smelter stereoskopbilledets to fotografier sammen til ét tredimensionalt billede. I kombination med soldaternes brev- og dagbogstekster vækkes et af danmarkshistoriens nok mest dramatiske kapitler til live med en autenticitet og nærvær, der ikke har kunnet opleves i over 140 år.

Bogen er indbundet med spiralryg, så billederne kan ligge helt fladt og derved muliggøre det tredimensionale indtryk bedst muligt. Desværre oplevede Leif Hammelev ikke selv at se sin bog færdig. Han døde i februar 2007.

Bogen er på 140 sider, i firefarvetryk, med i alt 41 stereobilleder og stereobrille. Teksten er på både dansk og tysk. Prisen er 168 kr. incl. moms (22 €)

Udgivet af: Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Norderstrasse 59, D-24939 Flensborg. Dansk adr.: Postbox 528. DK 6330 Padborg

Lån bogen på biblioteket